#jednim klikom


Predstavljamo Vam veoma jednostavan način slušanja COOL radija - samo jednim klikom preko player-a koji se nalazi na portalu radiostanica.com.


Namera nam je da vam što više olakšamo načine slušanja COOL radija. Doboljno je samo da kliknete OVDE.

#playeri


Ne morate brinuti o antenama, smetnjama, slabom signalu koji uništavaju vašu omiljenu pesmu.


Program COOL radija možete da slušate preko jednog od sledećih playera, tako što ćete da izaberete operativni sistem koji imate instaliran na vašem desktop računaru ili laptopu, a zatim kliknuti na ime odgovarajućeg playera:

Korisnicima operativnih sistema Linux, BSD, Unix i sl. preporučujemo sledeće programe:
Korisnicima Android operativnih sistema preporučujemo sledeće programe:
Korisnicima Windows Phone preporučujemo sledeće programe:
Korisnicima Blackberry preporučujemo sledeće programe:

COOL radio u tvojim rukama. Android aplikacija dostupna za preuzimanje.

android_2022-1android_2022
 

#satelit

EUTELSAT 16A


Program COOL radija možete pratiti i putem Vaših satelitskih prijemnika. Parametri za podešavanje prijemnika su:


Satelit: EUTELSAT 16A
Pozicija: 16° EAST
Transponder: F6
Frekvencija: 11 366 MHz
Symbol Rata: 30 000 Msymbol/s
Polarizacija: Vertikalna

#glas


Preko aplikacije TuneIn koja savršeno funkcioniše sa glasovnim asistentima poput Alexa, Google i Cortana kako bi vaša omiljena radio stanica bila dostupana po vašoj komandi. Sve što trebate je da pitate.

Glasovna komanda na telefonima je "Open COOL radio", ukoliko imate instaliranu aplikaciju TuneIn ili aplikaciju COOL radio.

.
amazon-echo

Amazon Alexa

Slušajte na Echo, Echo Plus, Echo Dot, Echo Show, Echo Spot, Sonos One i još mnogo drugih.
google-asistent

Google Assistant

Slušajte na Google Home, Google Home Mini, Home Max, JBL Link, i na još mnogo drugih.
Final_Harman_Kardon1

Microsoft Cortana

Slušajte na uređajima iz Cortane, kao što je Harman Kardon Invoke.
roku-wireless-speaker

Roku Wireless Speakers

Slušajte nas preko aplikacije TuneIn na Roku uređajima.

#zvučnici


Slušaj glasno

Idealan za povezane kućne zvučne sisteme i višesatnu zabavu, TuneIn je integrisan sa popularnim platformama kao što su Sonos i Bose.

 

#uređaji

#na putu

Vožnja je savršeno vreme da nadoknadite omiljene aktuelne hitove, bilo gde u svetu. TuneIn je integrisan u stotine modela automobila i kompatibilan je i sa Android Auto i Apple CarPlai.
tesla

Tesla

volvo

Volvo

Mercedes Benz

Mercedes Benz

Mini

Mini

General Motors

General Motors

Ford

Ford

Jaguar

Jaguar

Land Rover

Land Rover

Apple CarPlay

Apple CarPlay

Android Auto

Android Auto

#kod kuće


Desetine pametnih televizora i igraćih konzola imaju TuneIn na svojim platformama.

Istražite svoj omiljeni zvuk na najvećem ekranu u kući.

.
Playstation 3

Playstation 3

Xbox One

Xbox One

Samsung Smart TV

Samsung Smart TV

Android TV

Android TV

#strimingom


Slušaj strimingom

TuneIn preko kojeg možete da slušate COOL radio je dostupan na vrhunskim striming uređajima za zabavu kao što su Roku, Amazon Fire TV i Google Chromecast.

 

#u pokretu

 
Apple-Watch

Apple Watch

Android-Wear

Android Wear

 

Često postavljena pitanja

1Šta je zapravo internet radio?
Internet radio (još poznat i kao e-radio) je usluga audio emitovanja putem interneta. Emitovanje putem interneta se često povezuje sa pojmom webcasting s obzirom da se prenos zvuka od izvora (radija) do slušaoca ne vrši na uobičajni način - putem radio talasa. Pojam internet radio označava streaming medij koji predstavlja neprekidan prenos zvuka slušaocima, na koji slušalac ne vrši nikakav uticaj (promenu npr. frekvencije) kao kod slušanja radio stanica putem klasičnog radio prijemnika.
2Na kojim mestima mogu da slušam internet radio?
Internet radio stanice su dostupne sa bilo kojeg dela sveta, pod uslovom da je dostupna internet veza. Na primer COOL radio na klasičan (FM) način možemo slušati u pojedinim delovima Srbije, ali putem interneta ga možemo slušati u celom svetu.
3Šta je zapravo streaming?
Reč streaming u internet žargonu znaci kontinuirano emitovanje podataka sa servera do klijenta. Streaming ne mora da bude striktno audio-video formata, postoje razne vrste streamova podataka. Kroz streaming se izmedju ostalog može emitovati slika i/ili zvuk.
4U čemu je razlika između podcastinga i streminga?
Pojam streaminga nije sinonim za podcasting, jer podcasting podrazumeva download programa koji se tek tada preslušava. Ravnajući se po ovome internet radio zahteva direktan prenos zvuka do slušaoca.
5Na koji način funkcioniše streaming?
Jedan od najčešćih načina za emitovanje internet radija je putem streaming tehnologije koristeći audio codec sa velikom kompresijom (tzv. lossy audio codec). MP3 format je najpopularniji, pored njega postoje još AAC+, Ogg Vorbis, Windows Media Audio i RealAudio. Svi su bazirani na streamingu podataka preko mreže TCP ili UDP paketima, koji se onda ponovno spajaju i reprodukuju. Ovaj proces traje između 2-10 sekundi što zavisi od karakteristika servera. Ovo kašnjenje se naziva "lag time" ili "buffer" tj "sakupljanje".
6Šta mi je potrebno da bih slušao COOL radio a nisam u zoni pokrivanja FM signalom?
Osnovno je internet konekcija, čak i modemska 48 kbit konekcija će zadovoljiti potrebe slusanja COOL radija. Naravno, potreban Vam je računar klase PC2 (minimalno), zvučna kartica i multimedijalni player od kojih preporučujemo Winamp Media Player. Možete koristiti i ostale multimedijalne playere kao što su Windows Media Player, REAL Player, QuickTime... Najjednostavniji način slušanja COOL radija je preko naših partnera - portala radiostanica.com. Dovoljan je samo jedan klik OVDE.
7Kako da pokrenem stream?
Treba izabarati vrstu multimedialnog playera koji želite da koristite (Winamp Media Player, Windows Media Player, RealPlayer ili QuicTime, a zatim klikom na ime playera stream se učitava automatski. Najjednostavniji način slušanja COOL radija je preko naših partnera - portala radiostanica.com. Dovoljan je samo jedan klik OVDE.
8Da li se streaming plaća?
Za vas kao slušaoce naravno NE! Niti će se ikada plaćati. Za nas kao radio, streaming košta izvesnu količinu novca, u zavisnosti koliko slušalaca moze da nas sluša. Trenutno je aktivno pet streaming servera koji se nalazi u Nemačkoj. Postoji još jedan rezervni (za ne daj Bože) u Kanadi.
9Šta je audio kodek?
Kodek je softver koji se koristi za komprimovanje ili dekomprimovanje datoteke digitalnih medija kao što je pesma ili video zapis. Winamp Media Player ili Windows Media Player i drugi programi koriste kodeke kako bi reprodukovali i kreirali datoteke digitalnih medija Na primer, kada pesmu sa audio CD-a ripujete na računar, Player koristi MP3 ili Windows Media Audio kodek kako bi pesmu komprimovao u kompaktnu MP3 ili WMA datoteku. Kada reprodukujete tu MP3 ili WMA datoteku, Player koristi MP3 ili Windows Media Audio kodek za dekomprimovanje datoteke kako bi muzika mogla da se reprodukuje preko zvučnika. COOL radio još uvek koriti najpopularniji MP3 kodek za striming, a pararalelno i AAC+ v2 način kodiranja streaminga.
10Šta je bolje da slušam - MP3 ili AAC+?
AAC+! Naravno AAC+ iz više razloga! AAC+ je noviji sistem kodiranja zvuka koji sa manjom količinom podataka u sekundi daje bolje rezultate pri slušanju radija, plus što je zvuk u STEREO tehnici. Naravno to ne znači da je MP3 loš, ali ima i boljih rešenja (malo je zastareo). Primera radi, 128 kbit MP3 stereo zvuk ima gotovo isti kvalitet kao 32 kbit AAC+. To znači da subjektivno nećete osetiti razliku u zvuku, pritom će vaš kompjuter koristiti MANJE podataka, manje će opterećivati internet vezu pa ćete moći usput lakše da surfujete internetom.
11Gde da pronađem multimedijalni player?